keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Perhelomaa

Ulkomailla yksinään olo on yllättäen aika yksinäistä. Töissä on tietysti ihmisiä, mutta niiden kanssa on harvemmin enää töiden jälkeen. Vaihtovuonna tilanne oli vähän eri, jaoin keittiön ja olohuoneen kahdentoista kämppiksen kanssa ja olin aktiivisesti mukana osakuntani kuorossa. Käytäväporukan kanssa järjestettiin leffailtoja tai muuten vain hengattiin, kuoron kanssa oli tekemistä ainakin kerran viikossa. Tällä kertaa olen pääasiassa itse viihdyttänyt itseäni: olen käynyt kirppareilla, Tukholmassa, elokuvissa ja jopa syömässä ulkona (tää on tosin yksin jotenkin erityisen kurjaa). Pääosin istun iltaisin koneella joko opiskelemassa (PAH!) tai katsomassa tv-sarjoja. Vuokraisäntäni seura ei minua erityisesti kiinnosta, ja hän antaa minun olla omissa oloissani.

Viime viikolla oli kuitenkin reilusti aktiviteettiä. Poikaystäväni tuli Roomasta tänne maanantain ja tiistain välisenä yönä, perjantaina tuli melkein koko perheeni, pikkuveli jäi tänne viikonlopuksi ja koko porukka lähti sunnuntaina laivalla Suomeen. Vanhemmat olivat Tukholman lähellä seminaarissa viikonlopun. Järjestely sopi oikein hyvin, ja olin ottanut perjantain vapaata. Muun viikon jouduin olemaan töissä, ja poikaystäväni tutustui kaupunkiin pääasiassa itse. Iltaisin kävimme syömässä tai möllötimme kämpillä.

Kun perheeni tuli perjantaina, kävimme päivällä tutustumassa kaupunkiin ja työpaikkaani sekä syömässä lounaaksi kohtuuttoman hyvän buffetin Fugussa. Fugu tuli tutuksi jo ekana uppsalapäivänäni ikinä, ja nykyään perinteisen kiinalaisbuffetin lisäksi sieltä saa myös sushia. Takuuvarma ähky siis. Masut täynnä suuntasimme vanhaan Uppsalaan, jossa on vendelaikaisten hautakumpujen lisäksi kahvila, vanha kirkko, viikinkimuseo, talomuseo ja pitkätalon jäänteet. Ihan kaikkea ei tällä porukalla jaksanut tai ehtinyt nähdä, mutta kiipesimme kummulle ja kävimme kahvilassa sekä kirkossa. Suosittelen kyllä myös Disagårdenin talonpoikaismuseota lämpimästi, kävin siellä edellisellä reissulla. Näitä parin vuoden takaisia kuvia löytyy myös netistä.

Perjantai-iltana käytiin katsomassa The Avengers, 3D:nä tietysti. Lauantai meni pääasiassa möllötellessä. Alkuperäinen suunnitelma oli mennä Kulttuurien karnevaalia katsomaan, mutta kaupunkiin päästyämme tuli pikkuveljelle sen verran paha olo, että lähdettiin takaisin kämpille. Illasta syötiin lettuja. Sunnuntaina lähdettiin kohti Tukholmaa, mistä muun perheen ja vävyn matka jatkui laivalla kohti Helsinkiä. Sitä ennen käytiin kuitenkin Djurgårdenin saarella.

Vesimuseo Aquaria
Aquaria on yksi varhaisimmista paikoista, missä muistan Tukholmassa lapsena käyneeni. Tykkään kamalasti akvaarioista, merimuseoista ja muista vastaavista, missä voi vain tuijotella kaloja.

Eksoottista menoa

Pieni sininen sammakko
Ei-enää-niin-pieni veli tykkää myös tuijotella kaloja.
Karmea mureena
Haikala!
Aquariumin jälkeen jatkoimme ehkä Djurgårdenin tunnetuimpaan paikkaan, Gröna Lundiin. Alun perin olisimme halunneet käydä Skansenilla, mutta aikaa oli vain pari tuntia, eikä siinä ajassa moista paikkaa selätä. Mutta siellä on kyllä pakko käydä vielä ennen lähtöä. Gröna Lundista en ottanut jostain syystä kuvia, mutta se nyt on aika perus huvipuisto. Aika ahdas tosin, ja ruotsalaisen äitienpäivän ja kauniin ilman takia ihan täynnä väkeä. Muutamaan laitteeseen jono oli melkein puoli tuntia.

Pienen kieputuksen jälkeen otimme lautan Slussenille ja kävelimme Viikingin terminaaliin. Djurgårdenissa on kyllä melkein kaikki: Junibacken, Vasamuseet, Nordiska museet, Aquarium, Skansen, Gröna Lund... Yleensä olen kävellyt sinne, mutta joko lautta Slussenilta tai sightseeing-paatti suoraan Viikingin terminaalista olisi varmaan jatkoa ajatellen hyviä vaihtoehtoja. Tai sitten, jos lähestyy rautatieaseman puolelta, menee ratikka nro. 7 suoraan Sergelin torilta Eläintarhalle.

Muu perhe tosiaan jäi terminaalille, minä tallustelin vanhan kaupungin läpi junalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti