keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Kuinka käydä Uppsalassa

Uppsala on yllättävän lähellä Tukholmaa. Junalla aikaa kuluu parhaimmillaan 40 min, bussilla körötellään tunti. Olo on välillä kuin Lahdessa asuisi, onneksi vain siinä mielessä että pääkaupunki on lähellä mutta päivittäinen asuminen on kohtuullisen väljää ja halpaa. Isäni kävi 90-luvulla Helsingissä töissä, ja hänen työmatkansa Lahdesta Pasilaan uutta moottoritietä pitkin oli välillä nopeampi kuin espoolaisten.

Jos olet päiväreissulla Tukholmassa, eikä pääkaupunki enää jaksa innostaa, piiriään on helppo laajentaa tänne. Tietysti yön yli näkee jo vähän enemmän, muttei päiväreissukaan kylmäksi jätä. Lisäksi on jotain tekemistä niille aamun tunneille, kun laivasta pitää poistua mutta Tukholmassa mikään ei ole auki. Näin se menee:

Junamatka

Hoida itsesi terminaalista keskusrautatieasemalle, Centralstationille. Itse olen viime aikoina kulkenut Suomeen Viikingillä. Terminaalin edestä lähtee ainakin Flygbussarnan bussi, joka vie ensin Slussenille ja sitten Centralstationille eikä maksaa montaa kymmentä kruunua. Viikingin terminaalista voi vielä kävelläkin vanhan kaupungin läpi, jossei ole kiire. Siljan terminaali on kauempana, mutta vastaavanlainen bussikuljetus sieltäkin tulee. Myös metro on lähellä.

Juna-aikatauluja ja muita matkustusvaihtoehtoja kannattaa kurkkia etukäteen Reissurobotista, jonka saa myös englanninkielisenä. Svenska Järnvägen, SJ, liikennöi väliä suoraan, paikallisliikenneyhtiöt Stockholms lokaltrafik ja Upplands lokaltrafik kulkevat myös mutta niillä saattaa joutua vaihtamaan. Reissurobotti näyttää kuitenkin hyvin eri vaihtoehtoja. Juna on yleensä kalliimpi mutta nopeampi, bussi hitaampi ja halvempi. Hintatietojakin robotista näkee, ja osan matkoista voi myös ostaa etukäteen sieltä tai suoraan SJ:n sivuilta.

Lipun voi ostaa netistä useissa tapauksissa tai sitten asemalta. Lippuautomaatteja on paljon ja ne toimivat hyvin, kunhan katsoo, että ostaa lipun sen firman koneesta jolla aikoo myös matkustaa. SJ:n automaateista taitaa tosin saada paikallisliikenteen lippujakin. Opiskelija-alennus koskee vain ruotsalaisia, mutta nuorisoalennus on voimassa 25 ikävuoteen asti.

Shoppailua

Rautatieasema on keskustan laitamilla. Sieltä kannattaa napata mukaansa kartta. Kävelymatkan päässä on lähes kaikki, joten julkisen liikenteen kanssa ei tarvitse leikkiä. Kun lähtee kohti keskustaa, edessä on useampi kortteli shoppailukeskustaa, ja Svartbäcksgatanin kävelykadun varrelta löytää kaikki tarpeelliset vaate- ja kenkämerkit. Jos haluaa ostaa sellaista, mitä ei Suomesta saa H&M/Ginatricotin sijasta, Svartbäcksgatanin ja St. Persgatanin kulmasta löytyvästä kauppakeskuksesta löytyy saksalainen teinivaateketju New Yorker. (Syksyllä se näköjään avaa ensimmäisen liikkeensä Hyvinkäälle (miksi sinne? täh?) ja Itikseen, mutta toistaiseksi Suomesta ei saa.)

Bibliofiileille suosittelen Strindbergin esikoisteoksen mukaan nimettyä Röda rummet -antikvariaattia osoitteessa Dragarbrunnsgatan 56 & 58. Lähistölllä on myös muita antikvariaatteja. Uusia kirjoja löytyy Akademibokhandelista, joka sijaitsee Forumgallerian kauppakeskuksessa, joka löytyy Åhlensin vierestä.

Jos tykkäät kirppareista, löytyy samoilta hoodeilta myös Pelastusarmeijan Myrorna, osoite on Kungsängsgatan 20 (katu on sama kuin Svartbäcksgatan, sen nimi muuttuu keskustorin jälkeen). Sen lähellä oli muistaakseni myös vintageputiikki, joka on huonosti auki. 


Kylttyyriä 

Shoppailumahdollisuudet ovat joen itäpuolella, länsipuolelta taas löytyy kulttuuri. Matkalla voi ihastella kaunista jokirantaa. Joen varrelta löytyy maakuntamuseo, Upplands museum, jossa vihdoin pitäisi ensi viikolla käydä. Tuomiokirkkoa ei voi olla huomaamatta. Sitä vastapäätä on Gustavianum, missä kannattaa käydä kurkkimassa keskiaikaisia luentomuistiinpanoja, maailman ainutta kokonaisena säilynyttä kuriositeettikaappia ja anatomista teatteria, missä opetettiin lääketiedettä 1600-luvulla ruumiinavauksien avulla. 

Gustavianumin takaa näkyy yliopiston päärakennus, minne pääsee turistikin sisälle. Aulan ja koko talon arkkitehtuuri on todella hieno. Jos käy siellä, pääsee Övre slottsgatania pitkin yliopiston pääkirjastolle, Carolina Redivivalle, jonka näyttelyssä on uskomattoman hieno kokoelma vanhoja kirjoja. Näyttelyssä on esillä myös hopearaamattu, joka on kirjoitettu 500-luvun Italiassa.

Carolinan ja tuomiokirkon välistä löytyy myös keskiaikainen kirkko, Pyhän kolminaisuuden kirkko. Hitto vie, se on mun työpaikan vieressä mutten ole vielä käynyt. Ensi viikolla siis. Keskiaikaiset seinämaalaukset ovat kuulemma upeita verrattuna tuomiokirkon kansallisromanttiseen restaurointiin.

Ruokaa

Ruoka on pääasiassa samanlaista kuin Suomessa, ja keskustan alueella on paikkoja, mistä valita. Nopeasti huomaa, että sushipaikkoja on enemmän kuin valtakunnan itäisissä osissa. Myöskin S-ryhmän ketjuravintolat loistavat poissaolollaan. Etnisiä paikkoja on paljon, samoin kahviloita, joista saa usein salaatteja tai isoja voileipiä. 

Meidän perheen perinteinen buffetpaikka on aiemmin mainittu Fugu Drottningsgatanilla. Työkaveri kehui myös Dragon Pallasia Kungsängsgatan 20:ssa. Kungsängsgatanilta löytyy myös Rififi, jolla on pizzabuffetti.

Kahviloista paras on niin legendaarinen Ofvandahls, että sillä on oma Wikipedia-sivukin. Myös Carolina Redivivalla on hauska pieni kahvila, mutta siellä voi maksaa vain käteisellä.

Ruotsalaista ruokakulttuuria vaivaa vähän sama kuin suomalaista: omia ravintoloita ei ole, tai jos on, ne on usein fine diningia. Lihapullia ja perunamuussia saa sentään huoltoasemilta, mutta keskustan ravintoloista et sellaisia löydä. Paitsi jos ne on kreikkalaisia. Jos on iltaa Uppsalassa ja on kaunis sää, illalliselle mukava vaihtoehto on Tsatsiki, joka löytyy kirjaimellisesti joen rannasta. Koski saattaa pauhata sen verran kovaa, ettei vierustoverin puheesta saa selvää, mutta hauskaa siellä on. Ja ihanat mezet. Myös Hambergsin kalaravintolaa on suositeltu, sieltä saa lounastakin. Lounaspaikaksi voin suositella myös Kauppahallia St. Eriks torin nurkalla. Olen useamman kerran syönyt sekä Mat & Kökin salaatteja ja pastoja sekä Yukikon sushia.


Toiseksi päiväksi

Jos tulet pidemmäksi aikaa, kannattaa kulttuurin- tai viikinginnälkäisten suunnata Vanhaan Uppsalaan. Bussi nr. 2 menee suoraan sinne Kungsgatania pitkin. Sieltä löytyvät kuninkaankummut, viikinkimuseo, keskiaikainen kirkko ja vähän uudempaa talonpoikaiskulttuuria esittelevä Disagården. Alueella myös kaivetaan ahkerasti, kirkon vieressä on aiemmin sijainnut pitkätalo, jonka muoto on edelleen nähtävissä. Myös vanhoilla pelloilla kaivetaan, sieltä on ilmeisesti löydetty useampikin hautapaikka. 

Ja Odinslundin kahvila ja Vanhan Uppsalan sima! Viimeksi oli latinki vasta tulilla, mutta toivottavasti nyt juhannukseksi olisi pantu uutta simaa.

1 kommentti:

  1. Mmm, erinomainen matkailumainos, heti alkoi houkuttaa. Kaupunki on turisteerattu joskus esiteininä; selvästikin kestäisi uudenkin käynnin.

    VastaaPoista